BAŞKANIMIZIN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI PDF Yazdır E-posta

Belediye Başkanımız Hasan PEKER'in  29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı  “Şanlı bir tarihe ve yüksek bir medeniyet birikimine sahip milletimizin özgürlük ve bağımsızlığının sembolü olan Cumhuriyetin 99’uncu yıldönümünü kutlamanın haklı gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 28 Ekim 1923 akşamında Çankaya Köşkü’nde buluştuğu arkadaşlarına, “Efendiler Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” dediği güne kolay gelinmedi.

23 Temmuz 1919’da düzenlenen Erzurum Kongresi’nde ülkedeki yönetim biçiminin Cumhuriyet olacağının işaretleri verilmiş; 23 Nisan 1920‘de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, “Hâkimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir” denilerek Cumhuriyete bir adım daha yaklaşılmıştı. Ancak ayak sesleri duyulan Cumhuriyetin ilanı için yedi düvele karşı verilen milli mücadelenin zaferle sonuçlanması gerekiyordu.

Anadolu’nun her köşesinden kadın-erkek, genç-yaşlı yüz binlerce insan el ele verip vatan topraklarını düşman işgalinden kurtardı ve kazanılan zafer Lozan Antlaşması ile uluslararası alanda belgelendi.

Milli egemenliğin tescillendiği Lozan’dan kısa süre sonra 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. Şehitlerimizin kanıyla yazılan bu destan Cumhuriyetle taçlandırılıyordu.

100’üncü yılın arifesinde Cumhuriyetimizin ilanının 99’uncu yılını kutlarken bize düşen, bu şanlı mirasa ecdadımızın taşıdığı ruhla sahip çıkmaktır. Cumhuriyeti daha nice yüz yıllara taşıyabilmemizin yolu birliğimize ve beraberliğimize sımsıkı sarılmamızdan geçiyor. Milletçe en büyük güvencemiz bu topraklarda birlikte büyüttüğümüz kardeşliğimizdir.

Türkiye Cumhuriyeti bundan sonra da önünde uzanan aydınlık yolda emin adımlarla ilerlemeye devam edecek, güçlü demokrasisi, güçlü ekonomisi ile barış ve kardeşlik iklimi içinde yarınlara umutla yürüyecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere, İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, değerli Saraydüzü'lü hemşehrilerimin Cumhuriyet Bayramını en içten duygularımla kutluyorum.”

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99’uncu yıl dönümü kutlu olsun…

Hasan PEKER

cevre